Wij gebruiken cookies om jouw online shopervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van de website ga je akkoord met de plaatsing van de cookies. Instellingen aanpassen

De termen Social- en Environmental compliance zijn twee termen die we tegenwoordig veel tegenkomen. Ook Dugros heeft hier mee te maken. Maar wat is het precies? Is het belangrijk en moet u hier iets mee doen als producent, importeur of merk? In dit blog neem ik, Pieter Brussaard, u mee in het onderwerp en geef ik u drie redenen waarom ook u hier wat mee moet doen.

Social Compliance

Heel kort door de bocht gezegd, gaat het bij Social om de mens. Bij Dugros willen we dat de mensen die onze tassen, portemonnees en riemen maken een goede werk- en leefomgeving hebben. Dit houdt in dat ze een leefbaar inkomen hebben, veilig en gezond kunnen werken en we kinderen naar school kunnen laten gaan in plaats van dat ze aan het werk zijn. Volgens ons moeten dit soort essentiële zaken op orde zijn. Maar hoe checkt u zoiets?  

Organisaties als Amfori en Sedex zetten zich in voor betere arbeidsomstandigheden in productielanden. Dit doen ze door audits uit te laten voeren op basis van hun criteria en ‘code of conduct’. Internationale classificatiebureau zoals SGS, TüV, Bureau Veritas of Intertek nemen deze audits af. Onze leveranciers worden geacht een auditrapport of certificaat te kunnen overleggen.

Er ontstaat nogal eens verwarring over het verschil tussen een audit en een certificaat. Een audit is een vaststelling van de omstandigheden en een certificaat geeft aan dat er aan de gestelde eisen wordt voldaan. Wat certificaten betreft, accepteert Dugros het SA8000 keurmerk. Dit is een keurmerk die op elf punten een productielocatie screent en dit elke twee tot drie jaar herhaalt.

"Bij Dugros moeten mensen een goede werk- en leefomgeving hebben"

- Pieter Brussaard - 

 

Environmental Compliance

Environmental Compliance draait om het milieu. Wij vinden het belangrijk dat onze producten, met name lederwaren, op een goede en verantwoorde manier geproduceerd worden. Tijdens dit proces mag het milieu zo min mogelijk belast worden. We streven ernaar om leer te gebruiken uit looierijen met een LWG status. LWG staat voor Leather Working Group en is een organisatie die certificaten uitgeeft op basis van een streng en uitgebreid protocol. In hoofdlijnen gaat het hier om het gebruik van chemicaliën, water- en afvalmanagement en veiligheid op de werkvloer.

 

3 redenen om te investeren in Social- en Evironmental Compliance

  1. Transparantie: Meer en meer consumenten willen weten waar producten worden gemaakt en onder welke omstandigheden. Audits en certificaten dragen bij aan de transparantie.
  2. De vraag: De consumentenvraag naar duurzaam geproduceerde producten stijgt jaarlijks.
  3. Imago: Het imago van de leerindustrie staat onder druk vanwege de opkomst van vegan producten. Investeer in Social- en Environmental Compliance en laat dit zien aan uw doelgroep, dit draagt bij aan een goed imago.

Nu het verschil tussen Social- en Environmental Compliance duidelijk is, kunt u er op uw manier mee aan de slag. U kunt via Dugros producten inkopen die voldoen aan deze standaarden. Uiteraard kan je zelf ook op zoek gaan naar meer informatie. Kijk daarvoor eens op de websites van SA8000, LWG, AMFORI of Sedex. Neem ook eens een kijkje op onze pagina over duurzaamheid.

Heeft mijn blog interesse of vragen opgewekt? Neem gerust contact met mij op via (+31)186 630 270 of stuur een mail naar mvo@dugros.nl

Pieter Brussaard, MVO manager bij Dugros