Als leverancier van leerproducten krijgen wij geregeld de vraag of dieren gefokt worden voor het leer. In deze blog ontdekken we of dit een wijdverbreid misverstand is of dat er een kern van waarheid in zit. Gezien de complexiteit én gevoeligheid van dit thema belicht ik de vraag vanuit een aantal invalshoeken.
Voedselindustrie
Veruit de meeste dieren worden gehouden en gefokt voor voedsel. Daarmee is de voedselindustrie de grootste leverancier voor dierlijke huiden, namelijk 99% (leathernaturally, 2022). Dat zo’n groot percentage uit de voedselindustrie komt is niet verwonderlijk. De huid vertegenwoordigd namelijk slechts 3-5% van de totale opbrengst van een dier. Er zijn zelfs studies die wijzen op slechts 1-2% (Dr. Gary W. Brester and Kole Swanser, 2021). Vanuit economische perspectief is het dus niet logisch om dieren te onderhouden voor de leerindustrie.
Farms
Er bestaan wel uitzonderingen. Voor het verkrijgen van exotische huiden zoals van krokodillen of slangen worden farms ingezet. Deze farms fokken specifieke dieren voor de huid. Leveranciers die deze exotische huiden verhandelen moeten voldoen aan de CITES-regelgeving. Deze regelgeving is een conventie inzake de internationale handel in bedreigde, in het wild levende, dieren en plantsoorten (Rijksoverheid, 2022). Bij Dugros maken wij bewust geen gebruik van deze leersoorten.
Bijproduct
Omdat de voedselindustrie dieren gebruikt voor voedsel wordt leer beschouwd als een bij- of restproduct. 69% van de huiden komt van rund, 13% schaap, 11% geit en 6% varken. Het overige deel is toe te wijzen aan minder gangbare leersoorten zoals krokodil of slang. De huid uit de voedselindustrie is een waardevol en veelzijdig bijproduct. Het zou zonde zijn om die als afval weg te gooien. In dat geval zou je namelijk 10 miljoen ton leer per jaar op een afvalberg gooien. Ondanks dat leer biologisch afbreekbaar is duurt het nog wel zo’n 25 tot 45 jaar.
Van oudsher worden er van leer mooie, functionele én duurzame producten gemaakt zoals schoenen, tassen, kleding, riemen en klein-lederwaren. Daarnaast gebruikt ook de automobiel- en meubelindustrie leer als een sterk, slijtvast en duurzaam materiaal. In de afgelopen jaren worden er ook grote stappen gezet in het verduurzamen van het productproces. Meer lezen over wat Dugros hierin doet? Klik hier.
Dierenwelzijn
Over het nut van leer kan je weloverwogen een eigen mening vormen. Dat neemt niet weg dat er ook discussie kan ontstaan over het dierenwelzijn. Critici op het gebruik van leer halen vaak het dierenwelzijn aan als argument. Er zijn gevallen waarbij dit een terecht punt is. We kunnen redelijke initiatieven om dierenwelzijn te verbeteren alleen maar toejuichen en zien dit in de afgelopen jaren ook veranderen. Door dieper en dieper de keten in te gaan en daar te auditeren komen we ook als producent en leverancier dichter bij de bron. Een streven waarbij we als Dugros onze leveranciers nadrukkelijk bij betrekken. Benieuwd hoe? Lees ons duurzaamheidsverslag hier.
Wilt u meer informatie?
Wilt u in gesprek over deze onderwerpen of weten wat Dugros op het gebied van lederen tassen (en andere materialen) voor u kan betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of bezoek onze webshop voor meer informatie.