Wij gebruiken cookies om jouw online shopervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van de website ga je akkoord met de plaatsing van de cookies. Instellingen aanpassen

Buffelleer en nubuck leer

Buffelleer en nubuck leer zijn allebei stevige leersoorten met een open structuur. Hierdoor hebben ze een soortgelijke verzorging nodig. Beide leersoorten zijn gevoelig voor vocht- en vetvlekken. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, kun je producten van deze leersoorten het beste behandelen met impregneerspray voor ruwleder.

Ruwe leersoorten, zoals buffelleer en nubuck leer, kunnen na een langere tijd gaan glanzen. Je krijg dit weer schoon en zacht door het leer op te ruwen met een speciaal gumblok en een schuurspons. Om het leer te voeden kan je regelmatig een aniline protector gebruiken. Een protector werkt vaak tussen de 3 tot 6 maanden. Spray daarom niet vaker dan om de 3 maanden.

Runderleer

Runderleer kan barsten of scheuren wanneer het niet goed onderhouden wordt. Het barsten en scheuren kan je tegengaan door het leer ééns per (half) jaar in te smeren met een vette crème. Smeer de crème niet te dik en verdeel deze goed. Wanneer je dit niet doet, kan er kleurverschil ontstaan. Het insmeren zorgt ervoor dat het leer elastisch en scheurvast is. 

Ook runderleer kan je insprayen met impregneerspray om het vuil- en vochtafstotend te maken.

Nappa leer

Nappa leer is een zacht, fijn en soepel leersoort dat minder kwetsbaar is voor beschadigingen. Toch is het belangrijk om een product van dit leersoort weg te houden van water. Om zoveel mogelijk water en vuil af te stoten, kun je het product voor het eerste gebruik insprayrn met impregneerspray.

Wanneer je het product tussen gebruik door wil schoonmaken, kan je dit het beste doen met een droge doek. Hiermee veeg je losse vuilresten makkelijk weg. Wanneer de vuilresten zijn verwijderd, kan je product nieuwe voedingsstoffen geven. Hiervoor gebruik je een vette crème.

Kunstleer

Kunstleer is makkelijk te onderhouden. Kunstlederen producten beschermen zichzelf namelijk al voor een groot deel. Mocht je het product water- en vuilafstotend willen maken, dan kan je het product insprayen met impregneerspray. Spray het kunstleer vaker in wanneer je het product regelmatig gebruikt.

Algemene tips voor leerverzorging

Elke leersoort heeft zijn eigen verzorging nodig. Toch zijn er een aantal punten waar bij elk leersoort opgelet moet worden:

  • Zonlicht: leer verkleurt wanneer het lang aan zonlicht blootgesteld is
  • Warmtebronnen: warmte van (hout)kachels en verwarmingen kunnen het leer fletser maken
  • Droge lucht: leer reageert niet goed op droge lucht. Het leer droogt uit, waardoor er scheuren kunnen ontstaan.
  • Te veel vocht: een leren tas kan slecht tegen een heftige regenbui. Wanneer de tas toch heel nat is geworden, kan je deze het beste aan de lucht laten drogen. Zit er een vlek in die je er niet uitkrijgt? Wrijf dan twee stukken leer tegen elkaar aan en droog de plek met een zachte doek. Dit kan je herhalen totdat de vlek weg is.

Leersoorten leren kennen

Je weet nu meer over de verzorging van de verschillende leersoorten. Wil je meer weten over leersoorten? Lees dan ons artikel over de verschillende leersoorten.