Buffelleer

Buffelleer is afkomstig van waterbuffels. Het buffelleer heeft een stoere uitstraling, omdat deze huiden vaak zichtbare littekens hebben en je de nekplooien kan terugzien in het leer. Waterbuffels zijn van origine hariger dan normale buffels, waardoor de haarvaatjes op het leer beter zichtbaar zijn. De stevige structuur van dit leer zorgt ervoor dat dit het perfect leersoort is voor tassen.

Een onderdeel van het buffelleer is hunterleer. Dit is een leersoort met een stoere en ruwe look dat versoepelt wanneer je het in gebruik neemt. 

Runderleer

Runderleer, ookwel koeienleer, is afkomstig van de rund. Runderleer is een zwaar en stug leersoort dat te herkennen is aan de structuur van het leer. Runderleer gaat, bij de juiste verzorging, enorm lang mee. Daarom wordt het door velen duurzaam leer genoemd. Barsten en scheuren komen bij dit leersoort nauwelijks voor.

Runderleer wordt meestal in grote stukken geleverd, waardoor er minder naden te zien zijn in de producten die van dit leersoort gemaakt zijn. Daarnaast is runderleer niet alleen verkrijgbaar als glad leer. Bij onze merken Micmacbags en Hide & Stitches zijn er ook collecties van runderleer waar de vacht nog op de huid zit.

Kalfsleer

In vergelijking met buffel- en runderleer is kalfsleer veel zachter. De huiden zijn jong, waardoor het leer hiervan soepel en zacht zijn en een fijne structuur hebben. Kalfsleer wordt gebruikt voor duurdere producten. Je ziet leersoort ook vaak terug in tassen en portemonnees.

Nubuck leer

Nubuck leer is soortgelijk aan suède. Het is een zacht leersoort dat van de bovenkant van het leer wordt gemaakt. Nubuck leer wordt bewerkt door het licht op te schuren. Hierdoor kan het ook wat duurder zijn dan andere leersoorten. Door het opschuren ontstaat er een open structuur, waardoor het niet beschermd is tegen vuil en vocht. Een goede verzorging is daarom belangrijk. Nubuck leer is stevig en zie je vaak bij producten die tegen een stootje moeten kunnen, zoals schoenen.

Nappa leer

Nappa leer is bij velen nog onbekend. Het is gemaakt van lams- en schapenhuiden. Dit leersoort is erg soepel en zacht en wordt voornamelijk gebruikt als glad leer. Nappa leer, kan net als Nubuck leer, tegen een stootje en wordt gezien als een stevig leersoort. Vaak wordt dit leer gebruikt voor producten die soepel horen te bewegen, zoals handschoenen, tassen en jassen. Bij dit leersoort moet je wel oppassen met water. Daar kan het namelijk niet goed tegen.

Kunstleer

Kunstleer is, in tegenstelling tot alle andere leersoorten, niet gemaakt van dierenhuiden. Kunstleer is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals PU en SKAI. Kunstleer is gemaakt van stof in combinatie met plastic. Stof is de basis van kunstlederen tassen. Als deze basis staat, wordt er een plastic laag aangebracht om het product waterafstotend te maken. Hierdoor krijgt het product automatisch een 'leerlook'. Kunstleer is makkelijk te onderhouden en een stuk goedkoper dan echte leersoorten. Daarentegen krijg je sneller krassen op kunstlederen producten.

Mocht je liever geen tassen willen inkopen van echt leer? Dan zijn onze merken Charm London, Beagles, Beagles Originals perfect voor jou.

De verzorging van leer

Nu je meer weet over de verschillende leersoorten is het ook van belang dat je weet hoe je deze leersoorten verzorgd. Ook dit hebben we uitgebreid voor je beschreven. In dit artikel lees je alles over de verzorging van de leersoorten die wij hierboven hebben uitgeschreven.